fbpx
Colorfitness.hu bejelentkezés
Szüts Márton (Marci)

Szüts Márton (Marci)

Szüts Márton

gerincjóga

A jóga gyakorlása sokáig amolyan „kiegészítő sport" volt a futás vagy éppen a kettlebellezés mellé. A jóga belső útja is csak ködös, vonzó misztikum volt számomra, idővel azonban egyre inkább fellebben ez a fátyol és ráébreszt, hogy a jóga útja egy nehéz, de csodálatos út a kerekebb világ felé.
A jógával való kapcsolatom az astanga jóga napi szintű gyakorlásával vált intenzívvé. Az ászanák végzése közben azonban be kellett látnom: erős hiányosságaim vannak. Rosszul használom a testem, a mozgásmintáim nem hatékonyak és ártanak az amúgy is instabil gerincemnek, a testtudatom tele van fehér foltokkal...
Ezért kezdtem el a Mandalában gerincjógát gyakorolni, mely gyakorlatilag a jóga alapmozgásait fejleszti és tudatosítja, javítja testtartást és a mozgásmintákat. Annyira hatékonynak és hasznosnak éreztem, hogy 2012-ben elvégeztem a Mandala Jógastúdió Gerincjóga oktatói tanfolyamát. Szinte azonnal el tudtam kezdeni az oktatást, közben elvégeztem egy-egy speciális, jógaoktatóknak szóló továbbképzést Bene Máté gerincspecialistánál. 2015-ben úgy éreztem, hogy felkészültem egy újabb tudás- és motivációs bombára, így elvégeztem a Bindusar Jóga 200 órás jógaoktatói tanfolyamát, mely mind elméleti, mind gyakorlati szinten mélyítette tudásomat, motivációmat és elkötelezettségemet. És ha már tanulásról van szó, rengeteget tanulok a hozzám járó gyakorlóktól, kezdőktől a haladókig, akiknek szintén nagyon hálás vagyok!

Óráim:

Gerincjóga Vinyasa stílusban:

A mozgást a légzéssel összehangoljuk, így a jógagyakorlás egyfajta légzőgyakorlattá lesz, mely viszaadja a gerinced szabadságát, energetizál és kiegyensúlyozza az elméd.
Egy jógapóz ('asana') akkor igazán hatásos, ha légzéssel és koncentrációval együtt végezzük. Ennek gyakorlata a vinyasa krama, mely integrálja a testet, a gondolatot és a légzést a gyakorlásod minden pillanatában. A rendszer több változatát tartalmazza egy-egy asana-nak, melyeket a légzésünkkel együttműködve fűzünk sorozattá, így gyakorlásunk felfogható egy hosszabb légzőgyakorlatnak is. A légzés jelenti a hidat a test és a tudat között, gyakorlása növeli a koncentrációt, megtöbbszörözi egy póz pozitív hatásait.
A jógaórán elsősorban a gerincre koncentrálunk, a gerinc alapos nyújtására, kapcsolatára a végtagokkal, a törzs mélyizmainak aktiválására és erősítésére, és mindezek tudatosítására. Jelentősen csökkentjük a gerincet erősen igénybevevő mozdulatok számát. A mozdulatokat lassan végezzük, hogy az idegrendszerednek lehetősége legyen tested mozdulatok alatti eseményeit érzékelni. A pózok helyes elsajátításához a légzést hívjuk segítségül. A légzés és a figyelem koncentrálása segíti a szilárdság és könnyedség/kényelem (sthira és sukha) látszólag ellentmondó minőségeit a pózban egyesíteni.

Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavadat?   Elfelejtetted a felhasználónevedet?