Colorfitness.hu bejelentkezés
Schindele Dóra (Dóri)
Schindele Dóra

Schindele Dóra (Dóri)

Schindele Dóra

Street jazz

Óráim:

Óvodás koromban kezdtem táncolni egy balett előkészítőn Tomcsányi Éva és Wünsch László balettmesterek vezetésével, majd felvételt nyertem a dunaújvárosi Aranyvölgyi Általános Iskola Táncművészeti Tagozatára, ahol a Kustán házaspártól tanultam klasszikus balettet, illetve ezzel párhuzamosan 8 éves koromban megismerkedtem a jazz és a hip-hop stílusokkal. A 12 éves alapfokú táncművészeti képzést Veszprémben fejeztem be, a Várpalotai Képesség,-és Tehetségfejlesztő Magán Művészeti Iskola táncosaként.
A hip-hop stílust a FreeDance nevű csapatban és az NRG Tánciskolában folytattam. Eközben 2002-ben egy helyi gimnáziumban tanítani kezdtem hip-hopot, 2006 nyarán pedig a várpalotai művészeti iskola nyári balatoni tánctáborában meghívott tanárként működtem közre Alsóörsön.
2006 őszén a Magyar Divattánc Egyesület által rendezett International Showdance Competition kvalifikációs versenyen arany, illetve bronz minősítést szereztem felnőtt hip-hop/freestyle és modern jazz kategóriákban. 2007-től a budapesti ArtistryDance társulat táncosa voltam 4 éven keresztül, mely főleg klasszikus balettel és modern stílusokkal foglalkozik, fellépésein elsősorban jazztánc koreográfiákat mutat be. Valamint 2007 és 2010 között a Külkereskedelmi Főiskolán tanítottam hip-hopot.
2008-2009-2010-2011 nyarán Az erdélyi Euphoria Tánciskola (Csíkszereda) szervezésében megrendezett Summer Dance Workshop meghívott hip-hop és street jazz tanára és koreográfusa voltam; a kurzusra jelentkezők számára edzéseket tartottam, az ehhez szükséges edzéstervet előzetesen dolgoztam ki; a táncosok koordinálása és a kurzus ideje alatt (10-14nap) színpadképes produkció betanítása és koreografálása volt a feladatom; valamint hozzájárultam a program gördülékeny lebonyolításához. Eredményességemet igazolja, hogy egymást követő négy évben is felkértek a workshopon való közreműködésre, 2008 és 2009-ben Gilbert Passe-Coutrin francia-amerikai, és Kristin Rennack német származású táncoktatók mellett, 2010-ben és 2011-ben pedig Orlando Haridas spanyol-német származású előadóval egyetemben adtunk órákat a jelentkezőknek.
2010 februárjától a budapesti Miami Street Dance Táncélmény Központ street jazz és hip-hop tanára voltam. 2011 szeptemberétől az Astoria Dance - Color Fitness komplexum street jazz tanáraként dolgozom. 2012-től alakformáló edzéseket és stretching órákat is adok.
2014 nyarán a Magyar Film és Média Intézet által szervezett intenzív kurzuson vettem részt Gajdos József és Kriszt László rendező-koreográfus mesterek vezetésével.

Street Jazz:

A street jazz a 25 éves táncos pályafutásom kiteljesedése. Az összes technika, stílus és érzés megtalálható benne, melyekkel ezalatt az idő alatt találkoztam. Gondolok itt a klasszikus balettre, mely fegyelmezi a táncost és megtanítja neki a szabályok tiszteletét, a hip-hopra, mely szabadon engedi a lázadás ritmusával, a jazzre, amely stílusos és nőies egyszerre és hanyag eleganciát kölcsönöz képviselőinek, a kortárstáncra, mely a világ rezignáltságát tükrözi. A különböző művészeti ágak segítségével eddig még nem ismert, alternatív energiákat szabadíthatunk fel, melyeket a mindennapi életünk során tudunk kamatoztatni.
Óráimat a kreativitás fejlesztésére alapozom, nem monoton lépéssorokra, hanem az önkifejezésnek és az egyének különbözőségének teret adva az egységes koreográfia megalkotásán belül. Elsősorban olyan táncosokkal szeretek dolgozni, akiket inspirál a különféle stílusokból nyert sokszínűség, nyitottak a minket körülvevő környezet változására és szeretnének kiteljesedni a tánc komplexitásában.

A test nem csupán a lélek díszcsomagolása... A testnek nyelve van, beszél, árulkodik.
Ha szabad mozgást engedünk neki, megértjük mit mond és megláthatjuk benne önmagunkat. (Pusztai Edina)

Street Jazz óráim menete:

A táncóra első felében kimondottan kezdőknek összeállított, erős bázistudást biztosító, és a későbbi koreográfiákhoz szükséges mozdulatokat tanulunk. Az óra menete nagyban hasonlít egy klasszikus balettóra felépítésére, bemelegítő tréninggel kezdünk, mely modern jazz technikákra épülő, táncos múlttal nem rendelkezők számára is könnyen elsajátítható gyakorlatokból áll. Erre épülnek a technikai forgásokból, ugrásokból, izolációkból álló kombinációk, melyek egyszerre fejlesztik a koordinációs készséget és a ritmusérzéket.
Ezután következik egy rövid de intenzív erősítő blokk, majd az óra második felében a street jazz lényegét megragadó stílusgyakorlatokat tanulunk, a hangsúly a modern jazz és hiphop elemeket ötvöző lépéssorokon van - a tánc folyamatosságában való kiteljesedés és a kondíciónk javítása játszik főszerepet. A stílus adta lehetőségek kiaknázására koncentrálunk, azaz a nőiesség megjelenítésére a táncban, önmagunk kifejezésére. Azoknak ideális ez az óra, akik félénkek, és szükségük van egy nagyobb önbizalom-tuningra ahhoz, hogy bátrabb fellépésük legyen az élet bármely területén. Mindenkiben meg van az a bizonyos plusz, ami különlegessé és egyedivé tesz bennünket. Ezen az órán pont ezt fogjuk megkeresni, és építeni rá a későbbiek során.

Minden alkalommal veszünk újat, így bármikor lehet csatlakozni.
Azoknak ajánlom ezeket a táncórákat, akik nyitott látásmóddal rendelkeznek, fontosnak tartják a lelki feltöltődést, nagy a kulturális igényük, érdeklődnek az új – elsősorban művészeti - irányzatok iránt, és a megszokottnál valami többre vágynak.

A tánc a lélek rejtett nyelve. (Martha Graham)
A mozdulatművészet, a tánc, az ember bensejének közvetlen, általános hatású kifejezője. (Richard Wagner)

Kedves Vendégeim!
Jelentkezzetek fel előre az órákra és minden regisztrációkor valós e-mail címet adjatok meg!
Ha szeretnétek értesülni a legfrissebb Street Jazz hírekről, megnézni az eddigi képeket és koreográfia videókat, csatlakozzatok   csoportunkhoz: facebook.com/groups/doristreetjazz

Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavadat?   Elfelejtetted a felhasználónevedet?